Choose Your Own Language

Computer Operator 2013

Public Service Commission Examination
Computer Operator
2013
Public Service Commission Examination

Computer Operator

2013






1. A small or intelligent device is so called because it contains within it a

a. Computer

b. Microcomputer

c. Programmable

d. Sensor

Correct Answer: programable

2. Each IP packet must contain

a. Only source address

b. Only destination address

c. Source and destination address

d. Source or destination address

Correct Answer: Source address

3. The two basic types of record access methods are [

a. Sequential and random

b. Sequential and indexed

c. Direct and immediate

d. Online and realtime

Correct Answer: Sequential and random

4. Which of the following memories needs refresh

a. SRAM

b. DRAM

c. ROM

d. All of above

Correct Answer: DRAM

5. First Generation computers used to have processing speed in

a. Microsecond

b. Millisecond

c. Nanosecond

d. Picosecond

Correct Answer: Millisecond

6. USB stands for

a. Unique serial bus

b. Unique save data

c. Universal serial bus

d. Ultra serial bus

Correct Answer: Universal serial bus

7. Which of the following is an example of operating system

a. DOS

b. OS/2

c. Unix

d. All of Above

Correct Answer: All of above

8. Which one is not an output device

a. Printer

b. Keyboard

c. Monitor

d. None of above

Correct Answer: Keyboard

9. Which of the following looses its contents when the computer is turned off

a. RAM

b. ROM

c. PROM

d. All of above

Correct Answer: RAM

10. CPU consists of

a. ALU

b. CU

c. MU

d. All of above

Correct Answer: All of above

11. What is the main objective of IT Policy 2000

a. To increase employment

b. To build knowledge based society

c. To established knowledge based indistry

d. All of the above

Correct Answer: All of the above

12. Which of the following is network topology

a. BUS

b. Star

c. Both of above

d. None of above

Correct Answer: Both of above

13. WAN stands for

a. Widely accessible network

b. Wide area network

c. Wire & network

d. Wire Accessible Network

Correct Answer: Wide Area Network

14. FAT and NTFS in Windows is type of

a. Disk tool

b. Storage format

c. Internal windows command

d. Utilities

Correct Answer: Storage format

15. The principle of locality of reference justifies the use of

a. Virtual memory

b. Interrupts

c. Main memory

d. Cache memory

Correct Answer: Cache memory

16. Multi-tasking and multi-threading is used in

a. Windows XP

b. Windows 2000

c. Linus

d. All of above

Correct Answer: windows xp

17. An approach that permits the computer to work on several programs instead of one is

a. On-line thesaurus

b. Multi-programming

c. Over lapped processing

d. Outline Processor

Correct Answer: multi programming

18. While booting how many types of system files will load into RAM?

a. 2

b. 3

c. 4

d. 1

Correct Answer: 2

Explanation: io.sys and dos.sys

19. Which menu you have to click if you want to print a document

a. Edit

b. Format

c. File

d. View

Correct Answer: File

20. Which one of the following is short-cut key of cut?

a. Ctrl+x

b. Ctrl+v

c. Alt+x

d. Ctrl+c

Correct Answer: Ctrl+x

21. Alignment can be found inside the

a. Font

b. Background

c. Paragraph

d. Pagesetup

Correct Answer: Paragraph

22. From where do you install font?

a. Font icon of control panel

b. Font option of format menu

c. Options submenu of Tools menu

d. None of the above

Correct Answer: Font icon of control panel

23. Which one is not found in Edit menu

a. Find

b. Copy

c. Replace

d. Print

Correct Answer: Print

24. To change case, which menu you have to click?

a. File

b. Edit

c. View

d. Format

Correct Answer: Format

25. What is the file extension of MS Word document?

a. Dot

b. Doc

c. Dom

d. Txt

Correct Answer: Doc

26. What is the shortcut key for thesaurus

a. F7

b. Shift+F7

c. Ctrl+t

d. Alt+t

Correct Answer: Shift+F7

27. Electronic spreadsheet is also known as

a. Data processor

b. Word processor

c. Presentation package

d. None of above

Correct Answer: None of the above

28. The contents of a cell may also be edited by pressing

a. F1

b. F2

c. F3

d. F4

Correct Answer: F2

29. Which one of the following is the extension of Excel

a. Exl

b. Xcl

c. Xls

d. Exe

Correct Answer: Xls

30. In order to add comment in cell one can use following steps

a. Edit -> Comment

b. Comment -> Edit

c. Insert -> Comment

d. Comment -> Insert

Correct Answer: Insert à Comment

31. Type of data in a cell of a worksheet can be of

a. Label

b. Value

c. Formula

d. All of above

Correct Answer: All of above

32. What do you use to create a chart

a. Chart Wizard on toolbar

b. Insert -> chart on menubar

c. Insert -> Diagram on menubar

d. Both A & B

Correct Answer: Both A & B

33. Multiple calculation can be made in a single formula by using

a. Complex formul

b. Array formula

c. Composite formula

d. All of the above

Correct Answer: Array formula

34. How do you protect your Excel sheet?

a. Tool -> Option -> Password

b. Tool -> Protection -> Protect Sheet -> Password

c. Both A & B

d. None of the above

Correct Answer: Tool -> Protection -> Protect Sheet -> Password

35. Which of the following is not a database application

a. Excel

b. Access

c. My SQL

d. Oracle

Correct Answer: Excel

36. A row in a table is also known as

a. A record

b. A field

c. A data type

d. None of the above

Correct Answer: A record

37. Which of the following best describes a query

a. A query enables people to enter or view data in your database easily

b. A query summarizes of prints data

c. A query retrieves data that satisfies conditions that you set

d. All of the above

Correct Answer: A query retrieves data that satisfies conditions that you set

38. The query “SELECT * FROM employee ” returns

a. All rows from table employee

b. All rows from table employee where ‘*’character is present

c. All rows from employee starting from ‘*’

d. None of the above

Correct Answer: All rows from table employee

39. Instructions and memory are

a. Character code

b. Binary codes

c. Binary word

d. All of these

Correct Answer: Binary codes

40. In MS Access … presents data in a way similar to an excel spreadsheet

a. Datasheet view

b. Design view

c. Print preview

d. Layout preview

Correct Answer: Datasheet view

41. A field that uniquely identifies a record is called a

a. Main field

b. Header

c. Key field

d. None of above

Correct Answer: Key field

42. …. is used to speed up data retrieval

a. Indexing

b. Speeding

c. Referencing

d. Listing

Correct Answer: Indexing

43. A …. Is the readymade styles that can be used for presentation in MS PowerPoint

a. Auto style

b. Wizard

c. Pre-format

d. Template

Correct Answer: Template

44. To enter speaker’s comments one has to be in which view

a. Normal

b. Slide sorter

c. Slide show

d. Note page view

Correct Answer: Note page view (updated)

45. To use the same fonts & bullet styles on all your text slides you can

a. Set them on the slide master

b. Set them on the title master

c. Set them in the auto-content wizard

d. Select all of the slides thumbnails & use the formatting toolbar to set the fonts & bullets

Correct Answer: Set them on the slide master

46. The effect that looks like the new slide is pushing the old one off the screen is an example of a

a. Slide animation

b. Slide transition

c. Slide presentation

d. All of the above

Correct Answer: Slide transition

47. The MS PowerPoint save PowerPoint file as following extension

a. .ptt

b. .ppt

c. .ppp

d. .ptp

Correct Answer: .ppt

48. What is the full form of ‘www’ in ‘www.gmail.com’

a. World Wide Web

b. World Wide Writing

c. Whole World Web

d. Wild Wild West

Correct Answer: World Wide Web

49. What is the correct tag to add a hyperlink in html page?

a. < a href=’Target’ > link text < /a >

b. < link src=’Source’ > link text

c. < a scr=’Target’ > link text < /a >

d. < a name=’Target’ > link text < /a >

Correct Answer: < a href=’Target’ > link text < /a >

50. To draw a horizontal line in html we use

a. < +r >

b. < hr >

c. < HL >

d. < lh >

Correct Answer: < hr >

<
Post a Comment